Instagram LinkedIn Tekstnet
 
 
Petra Davids 21 09 2010 blogs
 

De boer op voor appels

vrijdag 24 augustus 2012

Het enige fruit dat onze dochter Pauline eet, zijn appels. Ik ben dan ook heel blij dat in Nederland het appelseizoen weer begonnen is. Maar in de supermarkt is niets minder waar. Daar liggen vooral braeburns uit Nieuw-Zeeland en red delicious uit Chili.

Iedere keer sta in bij de grootste kruidenier van Nederland voor een groot dilemma: koop ik appels uit Verweggistan of zet ik m’n dochter andere vruchten voor, waarvan ik al bijna zeker weet dat ze die niet gaat eten? “Nee, mam. Die frambozen zijn te groot! Ze moeten net zo klein zijn als die we laatst in het bos geplukt hebben. Bosbessen zijn blèèè. En die peren zijn te hard.” Zucht.

Waarom liggen er momenteel alleen maar appels uit nieuwe wereldlanden in de schappen? Wat is er gebeurd met onze mooie Hollandse elstars en jonagolds, die normaal gesproken rijkelijk geoogst worden rond deze tijd? Nee, bij de Albert Heijn vind ik alleen fruit dat in grote zeecontainers vanaf de andere kant van de wereld hierheen wordt verscheept. Veel te veel foodmiles en het predicaat vers verdient het dan ook niet meer.

Begin augustus publiceerde de Fruitteeltkrant al een artikel over een kleinere appeloogst in heel Europa. Een afname van 9% ten opzichte van vorig jaar. Maar dat lijkt me nog steeds geen reden om de consument alleen te laten kiezen uit appels die niet van eigen bodem komen. Zijn de prijzen van onze eigen appels dan zoveel hoger? Ook dat weet ik niet, want vergelijken is nu onmogelijk met alleen buitenlandse appels op de groente- en fruitafdeling.

Komend weekend organiseert de Albert Heijn de open dagen bij hun boeren en telers. Dus ze zijn er toch! Misschien moet ik maar ‘ns een kijkje gaan nemen bij een appelteler en vragen waarom zijn fruit niet in de supermarkt ligt.

Vorig jaar heb ik meegewerkt aan het boekje Celebrate Food, dat gepubliceerd is door InnovatieNetwerk (http://innovatienetwerk.onlinetouch.nl/196). Het gaat over de supermarkt van de toekomst: de Lazuurmarkt. Een winkel waarin je pure producten koopt die zoveel mogelijk uit de directe omgeving komen en waar mogelijk biologisch geproduceerd zijn. De Gelderlander wist eind juli te melden dat in de herfst de deuren van deze Lazuurmarkt opengaan. Jammer dat de eerste supermarkt van de toekomst in Wageningen zal staan. Dan zal ik binnenkort maar ‘ns de boer opgaan in de omgeving, op zoek naar echte Utrechtse appels. Die moeten toch wel te krijgen zijn?